JAK DŁUGO POWINNA ŻYĆ KROWA?
Długość użytkowania krowy w stadzie jest istotnym elementem rentowności. Z wiekiem krowy rośnie jej produkcja życiowa, co wpływa na obniżenie kosztu odchowu jałówki (w przeliczeniu na litr mleka) Jednocześnie wzrastają koszty związane z profilaktyką i leczeniem. Zatem jaki jest optymalny czas życia krowy i czy można określić moment odpowiedni na podjęcie decyzji o jej wybrakowaniu?
Poniższe dane niech będą wstępem do naszych rozważań:
Parametry dla PHF-HO | Rok | Łódzkie | Polska |
L. krów ubyłych | 2009 |
8 965 |
163 871 |
2017 |
11 203 |
203 032 |
|
Długość użytkowania w latach | 2009 |
3,26 |
3,14 |
2017 |
3,15 |
3,05 |
|
Przeciętna wydajność życiowa
kg mleka |
2009 |
20 790 |
20 879 |
2017 |
23 795 |
24 116 |
|
Przeciętna wydajność życiowa
kg tłuszczu |
2009 |
875 |
873 |
2017 |
991 |
985 |
|
Przeciętna wydajność życiowa
% tłuszczu |
2009 |
4,21 |
4,18 |
2017 |
4,16 |
4,08 |
|
Przeciętna wydajność życiowa
Kg białka |
2009 |
685 |
694 |
2017 |
798 |
809 |
|
Przeciętna wydajność życiowa
% białka |
2009 |
3,29 |
3,32 |
2017 |
3,35 |
3,35 |
W okresie minionych 8 lat dają się zauważyć pewne zmiany w profilu parametrów użytkowych krów (HO). Pomimo, że wszystkim zależy na długowieczności, to tendencja rysuje się dokładnie odwrotna: krowy produkują mleko o ponad 1 miesiąc krócej w swoim życiu. Nie stanowi to większego problemu, bo produkcja życiowa mimo tego wzrosła i tak o ponad 3 tys. kg mleka. Cieszy fakt wzrostu % zawartości białka ale już nieco gorzej jest z zawartością % tłuszczu, ta systematycznie spada.
Krowa rasy PHF odmiany HO żyje średnio 5,56 lat: z czego odchów zajmuje 2,24 lata, a na okres produkcyjny przypada 3,05 lat. Pozostałe 0,27 roku to czas przestoju w produkcji.
Na decyzję o wybrakowaniu krowy wpływa wiele czynników:
– stan zdrowia i stan fizjologiczny,
– zaplecze jałówek na remont stada,
– cena materiału hodowlanego, cena mleka,
– konieczność rozbudowy stada, itp.
Zatem odpowiedni moment na wybrakowanie krowy ze stada nie może zaburzyć rentowności produkcji i bywa różny dla poszczególnych stad.
Selekcjoner bydła mlecznego
Krzysztof Gałązka
Źródło: dane PFHBiPM